“Met mijn collega (baas) valt niet samen te werken!” Het verhaal van Ruben!
Ik kwam Ruben* tegen op een opleiding die we allebei volgden. We geraakten aan de praat en ik legde Ruben uit dat ik als conflictcoach en bemiddelaar voor bedrijven werk.
Ruben is een intelligente ingenieur en vandaag zelfstandige ondernemer. Hij rust chique villa’s met high-end huis-domotica uit, je weet wel, die elektrische systemen waar je met enkele knoppen alles in jouw huis kunt sturen, best nog vanuit jouw smartphone. Hij is een crack in zijn vak en zijn klanten dragen hem op handen.
Ruben vertrekt op zijn vroeger werk!
Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger werkte Ruben voor een succesvolle aannemer. Op zich was Ruben tevreden met zijn werk maar met een collega boterde het toen minder en minder. Het begon met kleine irritaties maar gaandeweg groeide het uit tot een echt conflict met alles erop en eraan. Ruben begon minder graag naar zijn werk te gaan, sliep slecht, had onverklaarbare buikpijn, zijn motivatie en prestaties daalden zienderogen. Hij pratte er met zijn baas over. Die minimaliseerde het conflict. Ze waren toch volwassen mensen. Hij moest het maar niet persoonlijk nemen. Het ging wel overwaaien, enz.
Maar het waaide niet over en het voelde wel heel persoonlijk aan. Op een dag besloot Ruben dan ook dat hij zo niet verder wilde. Hij diende zijn ontslag in om bij de concurrentie te gaan werken. Zijn baas was in alle staten. Hij wou zo een goede en ervaren kracht als Ruben echt niet missen in zijn team. Maar het was te laat. Zijn beslissing was genomen.
”Had ik toen geweten dat mensen zoals jij bestaan, had ik u aan mijn baas voorgesteld!”
Ik had Ruben in ons gesprek uitgelegd dat ik als conflictcoach en bemiddelaar voor bedrijven werk. “Had ik toen geweten dat mensen zoals jij bestaan, ik had he aan mijn baas voorgesteld!”, zegt hij. Dit maak ik nog geregeld mee, dat mensen, die in een conflict verzeild geraken, niet weten dat er iets aan gedaan kan worden. Ze denken vaak, dat ze de enigen zijn die dit overkomt. En dat er geen hulp mogelijk is. Maar dat is natuurlijk niet waar. Als getrainde bemiddelaars zijn we heel ervaren in het begeleiden van teams of individuele personen in conflictsituaties. Maar hoe bemiddelen echt werkt leegte ik al in een vorige blog uit: “Case Koen en Kurt – Of het helpt, conflictpartijen te scheiden?” .
Weet jouw baas dat ik besta? Of jouw HR-verantwoordelijke?
Hoe lang hou je het nog uit in deze situatie? Weet jouw baas dat ik besta? Weet jouw HR-verantwoordelijke dat ik besta?
3 Take-Aways
3 ‘take-aways’ om te onthouden:
- Waar mensen samenwerken, zijn er conflicten (lees: verschillen!). Een beetje als regen in België! Of we dat nu leuk vinden of niet!
- Conflicten ignoreren, bagatelliseren, onder de mat vegen vergroot het risico op escalatie! In het beste geval word je een beetje nat of heb je wat water in je kelder, in het slechtste geval overstroomt de boel.
- Conflicten op een professionele manier bespreekbaar maken helpt het team vooruit. In de verschillen zitten kansen. Dat vraagt oefening maar is zeker doenbaar. En is volgens mij trouwens part of the job van een leidinggevende!
Laat je ondersteunen!
Tja, simpel toch? Maar natuurlijk niet gemakkelijk! Wist je dat erover praten al verhelderend werkt? Neem vrijblijvend en gratis contact met mij op. Ik luister telefonisch naar jouw verhaal en samen maken we een eerste balans op van de situatie denken we na hoe we jouw baas aan boord kunnen halen.
* naam o.w. van privacy redenen veranderd