Case ‘Zwart-wit denken in de Financiële Afdeling in een KMO’
Onlangs kreeg ik de volgende opdracht: Een KMO wilde haar financiële afdeling moderniseren als onderdeel van een groter veranderingsproject. Dit leidde tot veel stress en spanningen in de afdeling. Veranderingsprojecten zijn regelmatig de oorzaak van grote en kleine conflicten. Meer aandacht voor het team is dan ook noodzakelijk in deze perioden.
Stress in Team Automotive
Vrede begint voor je eigen deur. Als u als leidinggevende voortdurend in conflict bent met een van uw medewerkers, heeft dat een negatief effect op uw hele team. Niet zo gemakkelijk om dat te veranderen, denk je? Soms moet je gewoon de eerste stap in een andere richting zetten. Meer lezen? Een conflict tussen de teamleider en zijn medewerker: hoe het ook kan lopen!
Bemiddeling op de werkvloer: hoe werkt dat eigenlijk?
Conflicthantering op de werkvloer: Altijd al willen weten wat de stappen van bemiddeling zijn? En hoe dat dan praktisch moet? Hier een overzicht!
Over het conflict spreken? Dat maakt het toch alleen maar erger? Of?
Conflicten op de werkvloer maak je best snel en op een professionele manier bespreekbaar. Dit voorkomt dat ze hun eigen leven leiden en de organisatie langduurig energie kosten.
Hoe kan ik als (nieuwe) leidinggevende conflicten in mijn team vermijden?
Wil je als (nieuwe) leidinggevende conflicten in jouw team liefst vermijden? Dan moet je de teamfases en zeker de strijdfase kennen!
Conflicthantering op de werkvloer: Ben je beter brandweerman of pyromaan?
Zijn er spanningen binnen jouw organisatie? En je wilt met de verschillende partijen praten? Je vraagt je af hoe je het best te werk gaat? Lees hier de 4 basisregels voor gesprekken bij rode en blauwe conflicten!
Hebben conflicten kleuren?
Heb ik te maken met een ‘rood’ of een ‘blauw’ conflict? Hoe kan ik dat zien? Wat drijft de betrokkenen om zich zo te gedragen? Waar dragen ze zorg voor? Belangrijk dit te herkennen, zodat je direct de juiste aanpak kiest!
“Met mijn collega (baas) valt niet samen te werken!” Het verhaal van Ruben!
“Had ik toen geweten dat mensen zoals jij bestaan, ik had he aan mijn baas voorgesteld!”, zegt hij. Dit maak ik nog geregeld mee, dat mensen, die in een conflict verzeild geraken, niet weten dat er iets aan gedaan kan worden. Ze denken vaak, dat ze de enigen zijn die dit overkomt. En dat er geen hulp mogelijk is. Maar dat is natuurlijk niet waar.
Werken strategieën van conflicthantering uit de kleuterschool ook op de werkvloer?
“Jullie zijn toch volwassen mensen! Laat ons dit toch zonder al die emoties bespreken! Als jullie nu gewoon als volwassen mensen gingen samenwerken?” Herkenbaar? Maar snel terug naar normaal? Alles goed toch?”
Helpt het om conflictpartijen te scheiden
Of het helpt om conflictpartijen te scheiden, word ik regelmatig gevraagd. Graag deel ik met jou de case van Koen en Kurt. Om te beginnen, Koen en Kurt bestaan niet, en hun bedrijf ook niet. Allemaal verzonnen. Maar het verhaal beschrijft wel wat ik in organisaties regelmatig tegenkom. Kwestie van het concept duidelijk te maken.
Parels van mensen in mijn team!
Heb jij ook stuk voor stuk parels van mensen in jouw team? Die maar niet door één deur kunnen? Het lijkt soms precies een kleutertuin? Wil je weten wat er aan de hand is?
Conflict? Hoezo?
Organisaties en leidinggevenden houden niet van het woord ‘conflict’. Je mag je niet conflictcoach noemen. Dan gaan ze je niet boeken. Zeg liever dat je iets doet rond ‘samenwerking’ of zo!